Det är inget vidare vinterväder ute. Det är rätt kul att cykla i snö - i alla fall vissa snötyper. Här är tre tidigare snöfilmer jag lagt ut i bloggen. Den första från vintern 2011/2012 och de andra två från vintern 2012/2013... God jul (i efterskott) och Gott nytt år.
Kommentera 1
Hösten 2012 la jag ut en film om ett hål i asfalten på Litteraturgatan i Göteborg. Hålet, eller schaktet som det kallas, dök upp i december 2011 och lagades ett halvår senare, i juni 2012. Efter att jag mailat filmen till kommunen fick jag svaret att "det är bedrövligt att det tar så lång tid innan schakten blivit lagad". Göteborgs-Posten fick sedan nys om film och hade en artikel i tidningen om den.
I början av december 2012 grävdes delar av cykelbanan på Södra Vägen i närheten av Lisebergs södra entré upp. Eftersom jag cyklade längs Södra Vägen nästan varje dag, så tänkte jag se hur lång tid det skulle ta att asfaltera hålet. Cykelbanan längs Södra Vägen hör - eller åtminstone hörde - till Göteborgs stomcykelnät som prioriteras extra, därför tänkte jag att det nog skulle gå rätt fort med lagningen. "I Göteborgs stomcykelnät arbetar staden för att skapa särskilt god framkomlighet och trafiksäkerhet för cyklister..."
Snön som fallit på cykelbanan började smälta, och gräset började bli grönt. I maj 2013 var hålet på Södra Vägen lagat. Det tog alltså runt fem månader den här gången. Med andra ord en viss förbättring jämfört med det förstnämnda hålet, om man ser det från den ljusa sidan.
Hålet på Södra Vägen var runt 80x150 cm stort och runt 5-10 cm djupt. Hålet på Litteraturgatan var lite större och djupare, men till skillnad från Litteraturgatan så hör Södra Vägen till de prioriterade cykelbanorna. I dag hade hålet kanske lagats ännu snabbare. Det finns nya felanmälningsmöjligheter och många cykelbaneproblem tas upp av cyklister i exempelvis Facebook-grupper, som kommunen säger sig följa.
Här kommer filmen från Södra Vägen... (På grund av musikvalet kan det dyka upp reklam i filmen som döljer min text längst ner.)
Kommentera 0
[Uppdaterat: Se längst ner i blogginlägget.]
Jag fick ett mail i dag med en kommentar om ett tjänsteutlåtande (Trafiknämnden, 18 dec 2013) i Göteborg. I tjänsteutlåtandet står det bland annat:
En ny upphandling behöver göras, om lånecyklar ska finnas kvar i Göteborg efter det att rådande avtal löpt ut. I avvaktan på detta föreslår kontoret en förstudie, med syfte att klargöra om det är möjligt att testa ett demonstrations- och utvecklingssystem med flytande lånecyklar på Hisingen. Ett flytande lånecykelsystem kännetecknas av att det inte finns några fasta stationer och finns sedan 2002 i ett flertal stora tyska städer.
Hela tjänsteutlåtandet finns på länken ovan. Jag har inte hunnit läsa hela men efter att ha läst mailet jag fick så låter det som att det i allra högsta grad är värt att diskutera. Så här löd mailet med kommentaren om tjänsteutlåtandet (det är alltså inte jag som skrivit följande, utan jag fick det på mail och publicerar det i min blogg):
Cykelsystemet Styr och Ställ är ett populärt färdmedel i Göteborg. Trots det vill Göteborgs tjänstemän i realiteten avveckla cykelsystemet Styr & Ställ from år 2018

Tjänstemännen påstår att JCDecaux, som idag tillhandahåller cykelsystem utan kostnader för skattebetalarna, inte kan reklamfinansiera en utbyggnad av Styr & Ställ till Hisingen och övriga stadsdelar trots att ingen från stadens sida kontaktat JCDecaux för att förhöra sig om så verkligen är fallet

Att Göteborg skulle sakna avtalsmässiga möjligheter till en utbyggnad av Styr & Ställ inte stämmer med gällande praxis och verkligheten. Avtalet mellan staden och företaget utgör tjänstekoncession som lämnar stora möjligheter till förhandlingar och tillägg till gällande avtal. Göteborgs stad har t. ex avropat ca. 200 nya reklamfinansierade väderskydd av JCDecaux under de senaste 5 åren utan kostnad för staden. Dessa avtal faller inte under LOU

Styr & Ställ som är Nordens mest framgångsrika hyrcykelsystem skall fr.o.m. 2018 ersättas med ett skattefinansierat tyskt lånesystem som ”flyter”. Det kan noteras att Köpenhamn som haft skattefinansierade ”flytande system” under ett antal år valt att lägga ned dessa på grund av ohållbara kostnadsökningar med försvunna och stulna cyklar.

Samma system som finns i Göteborg och finns i Paris, som anses vara världens mest framgångsrika hyrcykelsystem med 23,000 cyklar på 1,700 stationer utan kostnad för Paris stad.

Varför vill man lägga ned ett populärt och framgångsrikt system och ersätta det med ett skattefinansierat?
 
[Uppdatering]
Själv har jag aldrig testat Styr & Ställ-cyklarna. Jag har ju min egen cykel. I dag (19/12 2013) fick jag ett mail från Trafikkontoret i Göteborg där de skriver:
Hej!
Vi läste med intresse ditt inlägg:
"Cykeluthyrningen Styr & Ställ läggs ner och ersätts med något sämre?" (16 december 2013).
Kanske har du sett artikeln i Metro:
"Låna cykel - och parkera var som helst i stan" (18 dec 2013).
Om du vill ha mer information om ärendet/vårt tjänsteutlåtande eller om du vill träffas och höra mer om hur vi tänker kring och arbetar med frågan är du välkommen att höra av dig!
Här är Metro-artikeln som Trafikkontoret bifogade. Rubriken är "Låna cykel - och parkera var som helst i stan":
skärmdump från Metro-artikel
Kommentera 3
Visa fler inlägg