Här kommer filmen som jag sköt upp på i förra veckan. Temat är höga hastigheter (på cykel). Filmen är filmad i centrala Göteborg med omnejd. Kamerans vidvinkel gör dock att det ser snabbare ut än vad det egentligen är. Högsta hastigheten på runt 45-50 km/h nås troligtvis på Älvsborgsbron. Rätt mycket för en cykel som min, men rätt lite om man jämför med bilarna som susar förbi bredvid.
Cyklistbloggen skrev om Sveriges Radios cyklistvecka där de testat tiden det tar att cykla respektive köra bil mellan Kaknästornet och Globen i Stockholm. Cykelturen tog drygt 17 minuter, medan samma sträcka med bil tog 38 minuter.
#1 - - Patrick Johansson:

Härlig 80-tals arkadracer-känsla i klippet. Mycket tack vare musikvalet. Kom på mig själv med att sitta och "skanna" med ögonen i bilden på jakt efter eventuella faror (gångtrafikanter, bilar, vägbanan etc.).



Snyggt!

#2 - - Gbgcyklaren:

Tack för inlägget, Patrik. Ja, jag gillar de här gamla datorspelslåtarna. Fast man måste nog ha spelat spel med den här typen av musik som liten, för att gilla musiken nu för tiden. Musiken i cykelfilmerna är nyremixade versioner av de gamla låtarna.



Den här cykelfilmens musik är från Turrican II, ett spel som är känt för sin musik av Chris Hülsbeck.

#3 - - Christian:

39 minuter blev det till och med - jag har ändrat i min text!

#4 - - Christian:

Jäklar vad jag gillar pilarna i cykelbanan. Stockholm skrev i en handlingsplan redan 2003 att de borde införas även här, men hittills har de lyst med sin frånvaro.

#5 - - Trafikistan:

Intressant! Jag fastnade speciellt för Läraregatans nedförsbacke, den tagning som börjar 5:33 i klippet. Först undrar man varför du styr ut på gatan efter korsningen med Viktor Rydbergsgatan. Men så dyker en väldigt abrupt avstängning av hela cykelbanan upp. Då undrar man istället varför inte skyltningen ledde ut cyklar i gatan i samband med cykelöverfarten. Där ingår man redan naturligt i trafikflödet. Det är sämre att plötsligt svänga ut precis vid avstängningen. Att stanna helt och börja leda cykeln genom en snårskog av pjäser lockar nog ytterst få.



Precis efter avstängningen gör cykelbanan ett par branta knixar som slaviskt följer kantstenen vid parkeringsfickan. Jag har aldrig förstått varför man inte gjort en mjukare linjeföring mitt i denna långa nedförsbacke. Utrymme finns, och Göteborgs principer för gc-nätet betonar mjuk linjeföring. Det skulle räcka med en korrigerande vit linje just där för att alla skulle förstå. Jag tror att cyklisterna har gjort mjukare svängar här i alla år.