Jag råkade komma in på hemsidan för "Sveriges största biltidning" Vi Bilägare och dess blogg där en av tidningens biltestare hade skrivit ett inlägg med rubriken "I mörkret är alla grå!". Blogginlägget handlar om cyklister som cyklar utan belysning i mörker och som cyklar mot rött. Blogginlägget nämner även fotgängare utan reflexer.
Vi Bilägares biltestare skriver: "...Snälla, snälla fotgängare och cyklister, när det är mörkt, använd reflex och cykla för all del inte utan belysning. /.../ Och om man under dessa förutsättningar dessutom cyklar mot rött, har man verkligen ökad risken för påkörning." (Obs: I min film har jag tagit med en förkortad version av texten ovan.)
Jag håller helt och hållet med om att det är farligt att cykla utan belysning när det är mörkt eller börjar skymma. Och att rödljuskörning ökar risken för att bli påkörd. Men vi bör ha ömsesidigt tänkande. Vad bör bilister tänka på i trafiken?
Snälla, snälla bilister...
TILLGÄNGLIG I HD 720p
Men vi kan alla göra misstag i trafiken. Jag gör det också ibland.
Blogginlägget hos Vi Bilägare fick en rätt så livlig diskussion i kommentarsfälten. (Jag har inte läst alla inläggen.)
I filmen skriver jag att man inte bör stanna med bilen på cykelbanan. Klippen visar dock mestadels cykelöverfarter där man enligt trafikförordningen också bör undvika att stanna med bilen.
GP om extra kontroll av cykellyse.
#1 - - Pär Nilsson:

Tack för ännu ett utmärkt inlägg.

Svar: Tack. :)
Gbgcyklaren

#2 - - Cykelliv / Martin:

Fasen vad fina filmerna är, snygga klipp och proffsigt rakt igenom!

Sitter o blir upprörd över hur det egna egot (vissa bilisters respektlösa beteende) går ut över cyklisters säkerhet, det är f-n inte ok!

Blir sugen på att filma jag med, kanske blir en framtida investering. Har du ett ett särskilt "stativ" monterat på cykeln eller hur funkar det?

Svar: Tack. :)Jag har en Drift HD köpt via actioncameras.co.uk. Tidigare hade jag den på höger sida avv styret, men jag köpte ett nytt fäste för ett tag sen som gör att den kan sitta i mitten av styret. Det är inget särskilt stativ. Man trycker fast kameran i fästanordningen ungefär som man trycker fast framlampan eller hastighetsmätaren. Kameran har nån antiskakfunktion (tror jag). Även den kraftiga vidvinkeln bidrar till att det inte ser så skakigt ut.
Gbgcyklaren

#3 - - Erik:

Riktigt bra film! Den borde man visa varje gång folk på jobbet klagar på cyklister så de förstår hur det ser ut för oss

Svar: Tack!
Gbgcyklaren

#4 - - Håkan:

I korsningen Ullevigatan-Skånegatan kommer det alltid ett par bilar till när cyklisterna har fått grönt. Där förstår jag att det händer eftersom de har kört ut i korsningen när det var grönt och sedan väntar på att svänga vänster. Det är å andra sidan cykelpolisernas favoritställe för att ta rödljuskörande cyklister så varför inte ta en bilist ibland också? Det finns däremot ett annat ställe som är mer förvånande och som du också har med i filmen tror jag, trafikljuset som man kommer till som bilist efter att ha passerat Götaälvbron söderut respekteras fruktansvärt dåligt. Där finns ingen anledning att köra mot rött på väg in i korsningen men det kommer i princip alltid en bil till efter att cyklisterna har fått grönt.

Svar: Hej! Angående klippet från korsningen vid Ullevi, så är det svårt att avgöra om bilarna kört mot rött, kanske gult. Som du säger så brukar det ju fortfarande komma korsande bilar när cyklister fått grönt. Jag har kört i den svängen med bil ett par gånger, men kan inte minnas att cyklister börjat köra ut när jag korsar cykelöverfarten. I klippen från Gamlestan (det första klippet är därifrån bland annat) så ser man inte heller bilarnas trafikljus. När man kommer från andra hållet kan man se det, och det är väldigt ofta som bilar kör mot rött där (osäker på om jag har det på film). (Jag har en stor mängd filmklipp från senaste året som jag inte gått igenom än.) Ja, trafikljuset efter Göta Älvbron söderut blir frekvent rödljuskört.
Gbgcyklaren

#5 - - Elias:

Jättebra film!

Man blir så irriterad ibland på gående och bilister. Det är en fröjd att cykla till jobbet kl 4 på morgonen, men på eftermiddagen när man ska hem går det inte en dag utan att man är i en närsituation med en gående eller bilist som inte följer reglerna...

Svar: Tack för inlägget!
Gbgcyklaren

#6 - - Per Schillander:

Perfekt! Snyggt och välgjort om cyklisternas vardag! Detta borde politiker, planerare och poliser se. Jag känner igen detta till 100 %.
Heja!

Svar: Tack för kommentaren!
Gbgcyklaren

#7 - - Jesper:

Bra medley. Vissa klipp är riktigt skrämmande, framför allt omkörningarna av bilister som alldeles uppenbart inte följer hastighetsbegränsningarna.

Svar: Tack för inlägget. De flesta omkörningssekvenserna är från samma gata i ett industriområde. Jag kan inte minnas nån hastighetsskylt där, så det är kanske 50 på den sträckan. Det är svårt att avgöra bilars hastighet, men bilarna brukar köra rätt fort där. Känns som 80-90 km/h ibland.
Gbgcyklaren