På Taxi Göteborgs hemsida kan man läsa följande:
Miljö, kvalitet och säkerhet
Taxi Göteborg är certifierat enligt Säker Grön Taxi, ett ledningssystem för miljö, kvalitet och trafiksäkerhet. Systemet är utformat av Svenska Taxiförbundet och kan beskrivas som ett "taxifierat" ISO.
Men inkluderar Taxi Göteborgs miljö- och trafiksäkerhetstänkande även blockerande av cykelbana? Se filmen från Linnégatan i Göteborg här:
TILLGÄNGLIG I HD 720p
Den kvinnliga cyklisten som knackar på bilrutan på taxibilen på Linnégatan påpekar att taxichauffören ställt bilen på cykelbanan. Taxichauffören svarar något (som jag inte uppfattar), ignorerar kvinnans påpekande och står kvar.
#1 - - Daniel:

Ganska roligt att du inte kan några trafikregler du har väjningsplikt mot all trafik som korsar din väg, det vill säga även taxibilar.

Var glad för att polisen i Sverige inte priorierar att sätta ditt cyklister - din film innehåller minst två tillfällen där du inte iaktar väjningsplikt genom att cykla ut i en korsning som inte är fri.

Svar: Det är bra om man tittar på filmen innan man kommenterar den. De enda som tydligt bryter mot trafikförordningen i filmen är taxibilarna (särskilt den första). Det förekommer inget klipp i videon där jag har väjningsplikt och inte väjer.
I trafikförordningen står det....
3 kap 48§: "På en gång- eller cykelbana får andra fordon än tvåhjuliga cyklar eller mopeder klass II inte stannas eller parkeras."
- Den första taxibilen har parkerat på cykelbanan.

3 kap 62 §: "En förare som närmar sig ett övergångsställe eller en cykelöverfart skall anpassa sitt körsätt så att föraren inte tvingas stanna på övergångsstället eller överfarten."
- Detta gäller taxibil 3 och 4. För taxibil 3 kan jag ha viss förståelse att den kört så långt fram, eftersom det är dålig sikt i den korsningen. För taxibil 4 så har jag ingen förståelse, eftersom man medvetet har byggt korsningen på sådant sätt att EN bil kan ställa sig i utrymmet mellan övergångsstället/cykelöverfarten och infarten till rondellen och invänta möjligheten att köra in i rondellen (cirkulationsplatsen). I det här fallet står det redan en bil i det utrymmet, men taxibilen har kört fram ändå och blockerar därmed cykelbanan.

I klipp 2 cyklar jag på bilkörbanan eftersom cykelbana saknas. Då räknas jag som vilket fordon som helst som färdas på bilkörbana. Taxibilen i det klippet gör en vändning;
Kap 3 46 §: "En förare får vända eller backa endast om det kan ske utan fara eller hinder för andra vägtrafikanter."

I samtliga fall tar jag mitt eget ansvar och utsätter inte bilarna för någon fara. I taxibilsklipp nr 3 väntar jag på att taxibilen ska köra vidare innan jag fortsätter cykla. I taxibilsklipp nr 4 cyklar jag på cykelöverfarten bakom taxibilen samtidigt som den forsätter sin färd.

Var glad att polisen inte prioriterar att sätta dit bilister som blockerar cykelbanorna och cykelöverfarterna.
Gbgcyklaren

#2 - - Danne:


Om en cykelbana korsar en väg ska cyklister och förare av moped klass II lämna företräde.
Väjningsplikt väg/cykelbana - när den cyklande som färdas på en cykelbana ska korsa en väg har den cyklande väjningsplikt. Detta gäller även om den cyklande färdas ut på en cykelöverfart

Således lämnade du inte företräde när du cycklade bakom taxin. Då det gäller 50 km/h på sträckan och föraren gick bromsa pga dig iakttog du inte väjningsplikt...

Straffet för Er cyklister är för lågt eftersom det är övriga skattebetalare som betalar för er vård när ni blir påkörda...

Är du ute på vägen får du inte hindra eller störa övrig trafik - finns cykelbana SKALL denna användas!

Svar: I klipp 3 och 4, som jag antar att du syftar på, så har taxibilarna stannat på cykelöverfarten och väntar på att få svänga ut på en större väg (3) eller in i en rondell (4). Taxichaufförerna stannade troligtvis på cykelöverfarterna innan de ens upptäckte mig (om de nu gjorde det). Båda bilarna står stilla på cykelöverfarterna redan i början av respektive klipp.Jag hänger inte med i din tankegång då du säger att jag inte lämnat taxibilarna företräde när jag i filmen låter taxibilarna passera cykelöverfarten innan jag cyklar över den. Jag cyklar över överfarten i samband med att taxibilarna lämnar den. Det var inte ens möjligt att bryta mot någon väjningsplikt eftersom bilarna så att säga blockerade "möjligheten" att bryta den.Enligt trafikförordningen får cyklister använda körbana även om det finns cykelbana i vissa fall om försiktighet iakttas.

3 kap 6§ stycke 1: "...cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II [får] använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge,,,"Vid ett rättsfall för två år sedan, där en bilist körde på en cyklist som cyklade på körbanan trots att det fanns en cykelbana, kom man fram till att om cykelbanan går till vänster om körbanan, så får man cykla på körbanan om man strax efteråt ska svänga höger. Både bilisten och cyklisten fälldes på varsin punkt (bilisten för oaktsamhet, och cyklisten för att han skulle svänga vänster, om jag inte minns fel).Angående cyklisters väjningsplikt mot bilister: I vissa fall gäller dubbel väjningsplikt, tex om bilen möts av väjningsskylt eller väjningssymboler på marken före cykelöverfarten.Och 3 kap 61§: "En förare, som skall köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning skall passera en obevakad cykelöverfart, skall köra med låg hastighet och lämna cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just skall färdas ut på cykelöverfarten tillfälle att passera."Bilförare ska även alltid låta cyklister passera cykelöverfarter då cyklister har grönt ljus i en korsning (3 kap 60§).När jag gick i körskolan i slutet på 90-talet, fick jag lära mig att det viktigaste är anpassning och samspel. I klipp 3 och 4 har taxibilarna förtur, men om de tvingas stanna pga att de har väjningsplikt mot fordon på en korsande huvudled eller i en cirkulationsplats, så ska bilförarna försöka stanna före eller efter övergångsstället/cykelöverfarten så att inte gång- och cykeltrafiken blockeras.Studier visar att cyklister generellt lever längre än bilister tack vare cyklingens positiva hälsoaspekter. Jag är också skattebetalare och betalar för vården av de som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar på grund av exempelvis för lite motion.
Gbgcyklaren

#3 - - Gbgcyklaren:

(Tyvärr kommer inte mina radbrytningar med när jag svarar direkt på kommentarer. Hoppas det är läsbart ändå.)

#4 - - Danne:

Kan bara hålla med Sven-Erik Alhem att man får leta länge efter en laglydig cycklist...

Du förstår inte hur du bryter mot din väjningsplikt? Ja ser du inte bilen bakom taxin? Lämnade du den företräde?

SVAR: Nej det sket du i eftersom du anser att du är störst, bäst och vackrast - och kanske till och med Gud på din cyckel!

Vet du hur mycket vården av Er cycklister kostar varje år? Hade den infört en obligatorisk trafikförsäkring för Er - då hade det inte funnits en cycklist kvar där ute. Premien hade blivit extremt hög...

Har du läst de lokala trafikföreskrifterna beträffande stannande av taxifordon?

Svar: Du tänker på det sista klippet (klipp 4). Taxibilen som blockerade cykelöverfarten kör in i väntutrymmet före rondellen. Väntutrymmet rymmer enbart en bil. Bilen bakom ska då försöka stanna före övergångsstället/cykelöverfarten så att gång- och cykeltrafiken inte blockeras - detta för att bibehålla trafikflödet. Det kallas för samspel. Eftersom bilkön fortsätter 200-300 meter bakåt, så skulle jag med ditt tankesätt aldrig komma över cykelöverfarten, eftersom jag måste vänta in varje bil, som kommer efter varje bil, som kommer efter varje bil, osv...
Gbgcyklaren

#5 - - Danne:

Helt rätt du skall vänta tills det är fritt alternativt kliva av din cyckel och leda över denna... Väljer du att cykla väntar du tills det är fritt det vill säga tills övrig korsande trafik kan passera i gällande hastighet utan att behöva bromsa för dig....

Sån är lagen - de lag som du tror dig stå över.. Trafikpolisen behövs men jobbar allt för mycket med bilister.. Bland cyklisterna finns en lätt möjlighet att dra in både pengar och körkort (ja ditt körkort kan rycka om du begår ett trafikbrott trotts att du cyklar)

Tänk om man skulle köra bil på det sätt som du cycklar..

Du säger att du har körkort gör alla en tjänst och lämna in det på första polisstation du ser...

Svar: Jag cyklar över överfarterna i filmen när det kan ske utan fara. Den efterföljande bilisten i sista klippet har redan visat att hen har för avsikt att låta mig passera, eftersom hen står kvar utan att köra fram och blockera överfarten. Vid vissa tillfällen praktiserar jag det du föreslår, att leda cykeln över övergångsstället. Antingen för att det inte finns någon cykelöverfart, eller för att bilarna färdas i så pass hög hastighet att jag inte kommer att hinna att cykla över. Exempel på när jag leder cykeln över ett övergångsställe kan du se i slutet på den här filmen: http://gbgcyklaren.blogg.se/2012/october/film-snalla-snalla-bilister-en-film-om-rodljuskorning-omkorningar-blockering-med-mera.htmlAlla cyklister cyklar mot rött. Och alla bilister kör för fort. Det är lätt att dra alla över en kam. Läggdags.
Gbgcyklaren

#6 - - Trafikistan:

Så här bedömer jag situationen i de olika klippen:

===Klipp 1 (0-0:53) - en taxi som parkerat på ett cykelfält===
Man får köra om hinder i den egna banan om det sker med sedvanlig försiktighet. Man får då även köra över den heldragna linjen enligt 3 kap 11 § undantag 1. Eftersom det är ett cykelfält och inte en cykelbana slipper vi resonera kring alla vinklar och vrår i 3 kap 6 §.

Taxin gör fel. Den cyklist som cyklar på gångbanan gör också fel. Du gör rätt, och några andra fel kan jag inte se i detta klipp.


===Klipp 2 (0:53-0:59) - en U-svängande taxi på Kungsportsplatsen===
På videon ser det odramatiskt ut, men vidvinkeln gör det svårt att uppleva avstånden korrekt.

Eventuellt borde taxin ha släppt dig före. Du visar dock god hänsyn i den uppkomna situationen.


===Klipp 3 (0:59-1:09) - en taxi blockerar cykelöverfart vid Nordstan===
Enligt de allra första bildrutorna hade taxin haft rätt bra sikt även före cykelöverfarten, alltså där hans väjningslinje (hajtänderna) finns. Om han kände behov att stanna, borde han ha gjort det där och inte på överfarten enligt 3 kap 62 §.

Jag är osäker på om hans väjningslinje eller cyklisternas hänsynskrav på cykelöverfarter har störst dignitet. Det krävs hur som helst hänsyn från båda. I ditt fall spelade det ingen roll, för han stod redan på överfarten när du kom. Jag bedömer att han inte alls brydde sig om att det fanns en väjningslinje och en cykelöverfart som han inte ska bli stående på.

Du kör förbi refugen trots att bilen blockerar cykelöverfarten. Hade du varit en bil, kunde ett sådant körsätt ha orsakat trafikstockningar, något som jag beskriver i http://trafikistan.se/bilar-pa-overgangsstallet/ . Enligt 6 kap 6 § måste cyklister ta hänsyn till fordon som närmar sig överfarten och man får korsa vägen endast om det kan ske utan fara. Men här närmar sig inga fordon. Det finns ingen fara med ditt körsätt, och du orsakar inget hinder för någon.

Taxin gör fel. Du agerar helt ok.


===Klipp 4 (1:09-slut) - en taxi blockerar cykelöverfart vid Korsvägen===
Man ser att det finns fler bilar som alla stannat före övergångsstället och cykelöverfarten så att gående och cyklister ska kunna passera medan de väntar på att det ska bli plats efter överfarten. Det är bara taxin som bryter mot 3 kap 62 §. Du väjer för taxin utan att orsaka fara. Efter refugen passerar du en buss. Den står still därför att det ännu inte finns utrymme för den på hållplatsen.

Roligt att se att så många motorfordon har koll på 3 kap 62 §. Det gör underverk för trafiken. Hade cykelöverfarten varit mitt på en sträcka utan efterföljande hinder i biltrafiken, skulle situationen ha varit en helt annan och mindre fördelaktig för cyklister.

Taxin gör fel. Du gör helt rätt vad jag kan se.


Sammanfattningsvis kan jag inte hitta något fel i hur du själv cyklar i videoklippen. Men jag kan förstås ha missat någon aspekt. Det är lätt hänt – man kan stirra sig blind på en paragraf och inte märka att det finns fler som ställer krav även på den andra parten. Huvudsaken är att man gör sitt bästa, visar hänsyn och behåller sitt goda humör.