Bild från bloggen trafikistan.se vid Korsvägen i Göteborg. Rullväskor på cykelbanan - det blir både mjukare, smidigare, tystare, genare och utan höga trottoarkanter.
Cykelturlängd "efter": ca 1200 meter
Väl talat! En cykelpendlare kommer enkelt upp i 25 km/h på en vanlig brukscykel. Men både cykelbanan och trottoaren på Friggagatan/Odinsgatan är alldeles för smala för det. Är det helt omöjligt att släppa till utrymmet vore det bättre med målade cykelfält på bilkörbanan istället.
Cyklister är en heterogen grupp. En cyklist kan vara en tioåring som köper glass på en söndag men också en 30-årig lastbilschaufför med bråttom till jobbet. Behandlar man cyklister som leksakstrafikanter kommer man aldrig få cykling att appelera till de breda massorna.
Smaken är som baken, själv föredrar jag cykelbanor som är avskilda från biltrafiken mer än med bara en markering i gatan. På samma sätt som en bilist inte kan vänta sig att hålla 90 km/h i centrala stan så bör inte en cyklist vänta sig att man kan cruisa fram i 25-30 km/h i centrum, det finns för många konfliktsituationer i stan där det skulle kunna vara förödande om något oväntat sker framför cykeln. Det är inte en lämplig hastighet på Friggagatan iaf, cykla hellre i så fall på bilvägen, där det trots allt är 40 km/h som hastighetsgräns (detta kanske dock blir en lagöverträdelse om det finns en cykelväg?). Jag cyklar på Friggagatan dagligen och det är SÅÅ mycket bättre nu än vad det var tidigare, dock kan jag hålla med om att cykelbanan inte är perfekt planerad. Lite för smal vägbana + att skyddsstaketen för träden står precis kant i kant med cykelbanan vilket är direkt farligt... Att det rör sig gående på cykelbanan har jag inte upplevt som något problem som inte går att lösa med ringklockan. Fler cykelsymboler i asfalten skulle nog också kunna minska antalet förvillade gångtrafikanter.
Tack för en skitbra blogg och många sköna filmer även om jag inte alltid håller med dig :)
Trafikkontorets svar på varför det "inte går" att bygga cykelbana längs Aschebergsgatan. För bussen kunde inte stannat i körfältet? Och asfaltering av cykelbanor ligger alltså sist i prioriteringen?
"Vi har Íörstäelse för dina synpunkter och önskemâl om ätgärder att höja
trañksäkerheten Aschebergsgatan.
Pä platsen i fräga är der redan idag trângt tack vare att det pá högersidan om
gatan flnns parkeringsñckor. När man sedan, söderifrân, närmar sig korsningen
Aschebergsgatanßîngelbrektsgatan upphör parkeringsplatserna och istället
kommer en Att denna plats Ílytta linjema är inte aktuellt dâ det
medför ett stort inträng pá bussparkeringen.
Gällande beläggningen pá cykelbanoma sä arbetas det att lägga om dem
men dâ annat arbete görs 1' Staden ocksä kan det komma att ta lite tid."
Daniel, "På samma sätt som en bilist inte kan vänta sig att hålla 90 km/h i centrala stan så bör inte en cyklist vänta sig att man kan cruisa fram i 25-30 km/h i centrum"
Nähä men sen säger du att Friggagatan är en 40-gata. Varför är det fel att cykla 25-30 på samma gata där bilsterna håller 40?
PS Jag skrev en artikel i Göteborgs Fria Tidning om detta, klicka på länken. DS
Det finns fantastiskt fina exempel från cykelplanering i Nederländerna om just det du säger på hembrow.blogspot.com. Jag håller helt med dig om allt i denna post, inte minst Friggagatan - det är ett ålderdomligt sätt att bygga infrastruktur och den som designade det kan knappast ha suttit på en cykel. Den här stan byggdes med holländsk design en gång, kanske vore det värt att ta hit en eller ett par holländare igen?