Den 18 och 19 juni stod folk från Trafikkontoret i Göteborg på Vasagatan och delade ut frukostpåsar och frukt till förbipasserande cyklister. Man hade byggt upp en låtsas-trängselskattestation som istället kallades "Cykeluppskattning". Jag tog en avstickare från vägen till jobbet för att också få lite gratis frukost.
Filmen visar lite mer av cykelturen genom stan. Cykelbanan på Vasagatan har under lång tid varit i usel kvalitet. Spårig och hålig. Men nyasfaltering är planerad så småningom. Vid Vasaplatsen svänger jag vidare ner mot Grönsakstorget och Västra Hamngatan som planeras bli cykelfartsgata. Längre upp på Västra Hamngatan är gatan avstängd för alla utom gående. Man håller på att lägga nya spår samt nya växlar för den nya spårvägslänken som går från Lilla Torget vidare mot Järntorget.
Vidare mot Brunnsparken. Här är det rätt mycket spår att ha koll på. Jag brukar ha koll på det, men just den här gången cyklar jag nästan ner i ett av dem. Som tur är har jag så feta däck att de nog inte går ner i spåren ändå.
Göteborgs-Posten skrev om Cykeluppskattningen på Vasagatan under rubriken Omvänd trängselskatt till Göteborgs cyklister - kanske kan sticka i ögonen på en del bilister. Det blev lite diskussion om Cykeluppskattningen på GP:s artikel. Även hos Sveriges Radio P4 Göteborg blev det lite diskussion i deras artikel Cyklisterna hyllas med frukostpåse. Göteborgs-Posten hade en omröstning där de frågade vad som skulle få en att börja cykla. 40 procent har svarat att inget skulle få dem att cykla eller en miljon kronor. 6 procent gick med på gratis frukost för att cykla. 27 procent ville ha bättre cykelvägar. 26 procent svarade att de redan cyklade.
Visst finns det kanske mer användbara saker att satsa på för cyklister än frukost. Visserligen tror jag inte att de 500 mackorna och juice plus massa frukt per dag kostade så värst mycket. Här kommer filmen: