På tisdagen cyklade jag förbi Korsvägen och upptäckte att man hade målat nya vita linjer för att markera ut en cykelbana. Troligtvis målades de under dagen. Så här såg det ut (klicka på bilden för större):
Det är så ovanligt att man ser så vita, fräscha linjer att man nästan upplever bilden ovan som manipulerad i datorn (jämför med de utslitna zebraränderna) - men linjerna finns där på riktigt. ;) Tidigare fanns det alltså inga linjer. Ett problem vid den här cykelöverfarten är att utformningen av platsen lockar många gående att korsa gatan på cykelöverfarten istället för på övergångsstället. Bloggen Trafikistan beskriver problemet utförligare. Kanske de nya vita linjerna kan bidra till att minska det problemet. Bilderna längre ner visar hur det ofta kan se ut (klicka på bilderna för större). Jag tror visserligen att ytterligare åtgärder hade kunnat göras för att leda gående rätt. Linjerna visar även att cyklister ska fortsätta söderut ("höger") och inte åt öster (mot Lisebergs huvudentré) som sker ibland.
Man kan även ställa sig frågan om det blir några regelmässiga förändringar. Var det ett slags "shared space" som nu försatts med en korsande cykelbana? I trafikförordningen 7 kap. 3§ står det att "Gående skall korsa en kör- eller cykelbana på ett övergångsställe. Om det inte finns något övergångsställe i närheten, skall gående i stället korsa kör- eller cykelbanan tvärs över denna och helst vid en vägkorsning. Kör- eller cykelbanan skall korsas utan onödigt dröjsmål."
Annat: Jag har en ny film på gång på temat arbetsfordon på cykelbanan.
#1 - - christoffer:

Hejsan jag vill bara säga att jag cyklar ofta men det va grönt för mig men inte för dom gående och en bilist såg inte detta och körde på mig på en cykelbana så hela min cykel blev förstörd 5 cm längre in hade mitt ben rykt med.

Svar: Hej! Tråkigt att med olyckan, men tur i oturen. En vanlig syn tyvärr - att bilister inte ser att cyklister har grönt.
Gbgcyklaren