Cyklistbloggen skrev om nyheten att en pojke blivit påkörd av en cyklist på ett övergångsställe vid Götgatsbacken/Hornsgatan i Stockholm. I ett tidigare blogginlägg lade Cyklistbloggen ut en film som visade cyklister som inte stannade vid övergångsställen när gående skulle gå över.
Det såg riktigt illa ut i filmen. Jag sökte igenom mitt cykelfilmarkiv (som just nu innehåller 9668 filmklipp - varav en stor del är osorterade) för att se vad jag kunde hitta från Göteborg. Det var svårt att hitta något som ens var i närheten av Cyklistbloggens film.
Här nedan kommer en del klipp från Göteborg. Filmen visar både cyklister och bilister som inte släpper fram gående på övergångsstället. Problemet förekommer ju bland alla trafikanttyper. Själv brukar jag vara väldigt noggrann med att sakta in före övergångsställen och stanna om så behövs. Det handlar om hänsyn, trygghet och trafiksäkerhet. Men även om cyklisters rykte.
I ett av klippen kommer en cyklist och ett par gående överens med nickande och vinkande signaler sinsemellan att cyklisten ska passera först. Det går knappt att urskilja när man ser filmen. Kanske liknande signaler förekommer i något av de andra klippen, men att jag inte kunnat se det.
En del klipp kan vara tveksamma fall. I de flesta fall uppstår ingen fara. För min del är det dock en ren principsak att stanna även om jag hade kunnat snika förbi utan att fara uppstår. Sen kan vi förstås alla göra felbedömningar i trafiken.
I flera av klippen ligger jag långt åt vänsterkanten på körbanan. Det beror på att jag precis cyklat förbi någon annan cyklist.
En gång när jag var i 10-årsåldern cyklade jag söderut på Avenyn. Jag skulle svänga höger in på Engelbrektsgatan. De gående - vars övergångsställe jag skulle korsa efter svängen - fick grönt samtidigt som jag, men av någon anledning plingade jag på dem med min ringklocka. En äldre man sprang efter och greppade tag i min pakethållare och skällde ut mig. Ingen kul händelse, men jag lärde mig en läxa.
Så, låt oss försöka visa mer hänsyn mot gångtrafikanter som ska gå över ett övergångsställe. Och förbättra cyklisters rykte.
#1 - - Erik Johansson:

Fast just att flera har grönt samtidigt vid högersväng är väl en sådan där grej som man bara måste lära sig. Speciellt eftersom jag känner mig jagad av de mötande bilarna när jag gör högersväng.

#2 - - Erik Johansson:

Trött idag, det är ju vid vänstersväng man har mötande bilar.. :-)

#3 - - Janne:

Det verkar ju som att cyklister inte vet om att de ska lämna företräde. Men de flesta har kanske inget körkort!

Svar: Vad jag läst, så har upp emot 90% av cyklisterna i Stockholm körkort. (Har även sett siffran 82, men det kan ha varit för hela Sverige. Även siffran 70 har nämnts för Stockholm en gång. För Göteborg vet jag inte.) Jag tycker även att det finns en hel del bilister som är dåliga på att släppa förbi gående vid övergångsställen, särskilt om det är lite högre hastigheter.
Gbgcyklaren