I dag var det cykeldemonstration i Göteborg. Jag har inte deltagit i den tidigare, men den här gången tog jag en tur förbi och cyklade med i ett trekvarts varv innan jag fortsatte vidare i stan.
Här kommer filmen från cykeldemonstrationen:
#1 - - Ingemar, Partille:

Undrar hur många som är året runt cyklister bland demo nissarna...
Eller om de är vackert väder cyklister.
Såsom cyklist blir jag störd över att de nyttjar bil filen när de cyklar i promenad takt och i bredd, det finns ju en cykelbana åt vardera hållet. är själv en året runt cyklist, stannar till vid skyfall, oplogade vägar, under 25 minus och när cykeln blir stulen.

Svar: Det finns många olika cyklisttyper. Jag såg två som skuttade omkring med sina cyklar som akrobater. Imponerande! Att cykla på körbanan - i det här fallet är det ju meningen. Gatan är avstängd för demonstrationen. (Vanliga "gå-demonstrationer" brukar ju också ske på körbanor.) Det händer att jag valt körbanan framför cykelbanan (även om jag kanske saknas stöd i lagen för det). När jag cyklade på körbanan på Linnégatan en vanlig vardag efter jobbet, hade jag ungefär samma snitthastighet som bilisterna framför mig under den 1 km långa gatan. Snitthastigheten var nog en bit under 30 med diverse rödljusstopp och annat.
Gbgcyklaren

#2 - - Johannes:

Hur så, får man bara demonstrera om man är "året runt cyklist"?
Och det är knappast lämpligt att köra ett demonstrationståg på Linnegatans s k cykelbana, dessutom var den väl upptagen av gående som vanligt.

Verkar ha varit lite si och så med hjälmanvändandet dock. Kör inte alltid med hjälm själv, men om man är med och representerar cyklismen i såna här arrangemang så borde man föregå med gott exempel.

#3 - - Ingemar, Partille:

"Johannes skrev:
Hur så, får man bara demonstrera om man är "året runt cyklist"? "

Vist får man det... Det är bara det att Linnégatan är huvudled för motorfordon in till stan och man lär inte vinna poäng från bilister att blockera vägen på det viset. Ett sätt är att lobbyarbeta mot beslutsfattare.
Och exempelvis upplysa om att göra en vettig genomfarts led för cyklister över järntorget mellan Landsvägsgatan och Järntorgsgatan --> Esperantoplatsen, Eller att ta bort parkeringen jäms med Linnégatan och bygga en enkelriktad cykelled istället mellan Järntorget och Linnéplatsen.