Här kommer en ny cykelfilm från fyra olika platser i Göteborg. Sekvenserna är inspelade rätt så nyligen.
1. Blockerad cykelbana
Längs Litteraturgatan i Göteborg får cyklister cykla på ömsom cykelbana, ömsom lokalkörbana. Som bilist gäller det att ha koll på var cykelbanorna ansluter till lokalkörbanorna så att dessa inte blockeras. Fast det kan ju inte vara så svårt, eller?
2. Korsningar vid Svingeln
När man ska korsa Friggagatan vid Svingeln måste man passera tre cykeltrafikljus. Dessa är inte synkade med varandra. Har man riktig tur kan man kommer över hela gatan nästan på en gång. Har man otur kan man få vänta flera minuter. I filmen har jag rätt så tur och kommer direkt förbi de två första trafikljusen tillsammans med ytterligare ett tiotal cyklister. Vid det sista ljuset är det rött. Alla cyklister väntar, men från stan kommer en ensam cyklist som passerar mot rött över övergångstället, och bidrog därmed till att försämra ryktet även för oss andra 90 procent cyklister som väntade tills det blev grönt.
Ett 30-tal meter bort finns en korsning med skymd sikt. Här möts bilister, cyklister och gångtrafikanter. Jag cyklar oftast i den riktning som syns i filmen, och alltid i krypfart runt hushörnet. Det är märkligt att man inte löst korsningen på ett annat sätt. Här är väldigt lite biltrafik, men desto mer gång- och cykeltrafik. Ändå tar biltrafiken upp större delen av korsningen. Det finns en spegel som visar vad som kommer runt hörnet, men det är svårt att se.
3. Vibrerande ränder
Gothia Towers har snart sitt tredje hotelltorn klart. Intill hotellet ligger många av stans besöksmål: Liseberg, Svenska Mässan, Universeum, Världskulturmuseet, Scandinavium etc. Tidvis rör det sig väldigt mycket folk här. Trots det verkar det inte som att man passar på att bredda gång- och cykelbanan som går längs Örgrytevägen. Jag hade viss förhoppning tidigare att man skulle göra det.
Utanför Gothia-hotellet har man flyttat taxiparkeringen fram och tillbaka. Nu har man byggt en ny utfart som korsar gång- och cykelbanan. Troligtvis är den för taxibilarna. Cykelbanan framför utfarten har försetts med vita tvärsgående linjer. Det är rätt tjockt med vit färg så cykeln vibrerar rejält vilket syns i filmen. Inte jättebekvämt. De har viss fartdämpningseffekt, men främst gör de cyklisten uppmärksam om att det antagligen är något men bör ha extra koll på här - i det här fallet den nya utfarten.
Utfarten har höga murar på sidorna. Jag hoppas det inte leder till att fordonen körs ut och blockerar cykelbanan för att föraren ska kunna se om det är fritt fram att köra ut på Örgrytegatan. Man har även placerat cementsuggor med stolpar på cykelbanan.
4. Gamlestadsvägen
När Partihallsförbindelsen blev klar, kunde cyklister cykla längs Ånäsvägen ner mot Gamlestadsvägen. I korsningen mellan de två vägarna finns en rondell. Cyklisterna fick ta en väldigt krokig omväg runt ena sidan av rondellen. Bloggaren KalleCyklar har filmat och skrivit om rondellen.
Nu bygger man en cykelöverfart även på andra sidan rondellen. Men även den blir krokig. Jag testar den nya överfarten i filmen, men genar lite över körfältet.
Om jag har förstått det rätt: I Nederländerna är cyklisterna ofta en del av cirkulationen, det vill säga cykelfälten går som de yttersta fälten inne i cirkulationsplatserna vilket ger även cyklisterna mjuka kurvor runt rondellen. I Sverige (åtminstone nästan överallt i Göteborg) är cykelbanorna runt en rondell inte en del av cirkulationen. Cykelöverfarterna ligger en bit utanför cirkulationen och i 90 graders vinkel mot körbanorna. Det gör att cykelbanor runt rondeller ofta blir väldigt krokiga, speciellt om cirkulationen innehåller flera körfält i bredd.
I slutet av filmen syns även stolpen på Gamlestadsvägen som GP skrivit om tidigare.
Som vanligt: Kamerans kraftiga vidvinkel gör att hastigheten ser högre ut än vad den är på riktigt.
#1 - - Anonym:

Angående G/C-banan vid Korsvägen så är även jag förvånad över att de inte passade på att bredda den, blir ofta väldigt trångt där.


Stolpen i cykelbanan du visade i slutet av filmen har faktiskt blivit flyttad ett par meter. Innan stod den ett par meter längre bort, där cykel/gångbann är som smalast, strax bortanför det grå (el?)skåpet som står utmed husfasaden.

Som man märker när du cyklar på den cykelbanan så är det ett lapptäcke med gammal och ny asfalt som gör cykelbanan väl kuperad. Det är inte konstigt att man kommer hem från affären med kanstötta frukter och grönsaker när det är ok att en nylagd cykelbana har en sådan här beläggning.


En bra sak som faktiskt blivit åtgärdat på den delen av cykelbanan är dock att den bländande fasadbelysningen (på byggnaden till höger i filmen) har släckts :)

Svar: Tack för upplysningen om stolpen på Gamlestadsvägen. Jag såg inte att den var flyttad till ett bredare ställe. Ska se om jag kan förtydliga det i filmen och blogginlägget lite senare. Bra att man fixat belysningen!
Gbgcyklaren

#2 - - Pär N:

Det finns varianter i Nederländerna med cykelbana/-fält både i och utanför cirkulationsplats. Se bilderna längst ner i detta inlägg:

http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/cykelinfrastruktur-i-varldsklass-del-2.htm

Sedan har ju Nederländerna förtjusande företrädesregler: "När cykelbanan är placerad en bit ifrån cirkulationsplatsen har bilister väjningsplikt mot cyklister både när de kör in i cirkulationen och när de kör ut ur cirkulationen, anges både med vägmärke och vägmarkering."

Svar: Tack för tipset. Ska justera lite i blogginlägget. Lite mer om väjningsplikt i cirkulationer tänkte jag skriva om längre fram.
Gbgcyklaren

#3 - - jovnas:

Hmm... Är det inte fel-skyltat i klipp ett? Enligt vägmarkeringarna är det ju enbart en dubbelriktad cykelbana, men skylten säger att det är en gångbana och en cykelbana. Nu ansluter ju iofs gångbanan från vänster ett tiotal meter senare, så man kanske skyltat för "framtida" förhållanden. ;-)

En annan fundering är ju att man markerat cykelbanan som cykelöverfart vid utfarterna från Gothia Towers. Jag utgår från att tanken är att man vill signalera till bilarna att "ta det lugnt, här kommer det cyklar". Dock innebär väl den markeringen att cyklarna egentligen borde lämna företräde för bilarna? Hmmm....

Svar: Hej! Jag kan inte riktigt alla paragrafer i Trafikförordningen. :) Jag tror att det blå påbudsmärket är överordnat vägmarkeringarna. När gångbana saknas kan gående använda cykelbanan. Att en bana skyltad som gc-bana men målas som en cykelbana med streck i mitten (och ibland cykelsymboler) ser jag rätt ofta i Göteborg. Gothia: Osäker igen. Det kan hända att cyklister får väjningsplikt, men samtidigt ska ju bilister låta cyklister passera efter en att de svängt i en korsning (om detta nu räknas som en korsning för bilisterna). Sen har vi ju även utfartsregeln. Fordon som kommer ut från tex en parkering har väjningsplikt mot korsande fordon. Även om jag tror att det kommer att uppstå en hel del konflikt här, så kommer nog många (kanske de flesta) bilister låta cyklisterna passera före. Utfarten var förresten först målad som en utfart med hajtänder för bilisterna som ska ut. Sen har hajtänderna skrapats bort, så det kanske är en infart nu. Jag hoppas detta är en tillfällig lösning.
Gbgcyklaren