Jag är inte helt klar än med Kanaltorgsgatan som jag cykelpendlar på till jobbet var och varannan dag. Här kommer några stillbilder från måndagsmorgonen tagna med min cykelkamera, tillsammans med lite iakttagelser och åsikter.
Bild 1 (nedan). Den nya cykelbanesträckan på Kanaltorgsgatan mellan Östra Hamngatan och Nils Ericsongatan är relativt bra. Någorlunda bred, och risken med gående på cykelbanan minskas kanske av att det inte finns något relevant att gå till på andra sidan gatan, utöver vid övergångsställena i varje ände. Men så har vi cykelöverfarten vid Nils Ericsongatan (den i andra änden vid Östra Hamngatan finns också anledning att återkomma till senare).
Cykelöverfarten och övergångsstället över Nils Ericsongatan flyttades ett par meter åt höger för att ge högersvängande bilister och busschaufförer bättre svängradie. Många cykelkorsningar saknar bra svängradier. I bilden syns svaga svängradier i korsningen mellan de två cykelbanorna. För framför allt högersvängande cyklister är de rätt tvära och kräver låg hastighet om en cyklist ska hålla sig på sin sida av banan och inte komma över i motsatt färdriktning efter svängen eller in på de gåendes stenlagda yta.
Eftersom det inte är några upphöjda stenkanter mellan cykelbana och de gåendes yta, är det dock möjligt för cyklister att gena över den stenlagda ytan. Cyklisten längst till vänster i bild har börjat göra en högersväng en bit före cykelkorsningen. Cyklisten bibehåller därmed mer av sin hastighet. Det brukar vara mer cykeltrafik än gångtrafik här vilket syns på bilderna/filmerna. Ingen konflikt med någon gående i det här fallet.
 
Bild 2 (nedan). Cykelkorsningar i ett nötskal. Cykelbanornas stopplinje är placerad så att max en cyklist - om ens det - kan stå och vänta vid stopplinjen utan att blockera korsande cykeltrafik.
Två cyklister och en mopedist väntar vid rödljuset. Den kvinnliga cyklisten som är närmast har kommit från höger och ska mot trafikljuset till vänster. Hennes bana är blockerad av minst en cyklist vid rödljuset. Hon behöver "inkräkta" på de gåendes yta för att komma förbi. Nitiska paragrafryttare anser kanske att hon ska leda cykeln förbi blockeringen.
Jag kan inte tänka mig att liknande korsningar finns för bilister. Det borde bli totalt kaos. Cyklisterna förutsätts hitta på lösningar på egen hand. Och det brukar oftast fungera. Cykeln är ett flexibelt fordon - man kommer fram, om än med lite trixande svängar. Men förutsätter man att cyklister ska vara flexibla på vissa ställen, kanske man bör förvänta sig att cyklister utnyttjar cykelns flexibilitet på andra ställen - där så inte är tänkt.
 
Bild 3 (nedan). Här har den kvinnliga cyklisten som kom från höger stannat vid cykeltrafikljuset till vänster. Antal oskyddade trafikanter i korsningen: 7 cyklister, 1 mopedist och 1 person som ledde sin cykel. Antal rödljuskörningar denna gång: 0 st.
 
Bild 4 (nedan). Så här ser det ut sedan man asfalterat efter den andra uppgrävningen. Inte jättestor skillnad. Vad jag kan se så har man tagit bort stenläggningen som låg till vänster runt stolpen med det blå påbudsmärket. Jag tror även att man har tagit bort några rännstenar bortanför stolpen.
Tanken är att de som kommer från mitt håll ska cykla till höger om stolpen, och mötande cyklister ska cykla till vänster om stolpen. Troligtvis är man inte klar: Det gamla påbudsmärket sitter kvar och vita tydliggörande linjer på marken saknas. På bilden ser man att den vitklädda cyklisten väljer vänstersidan av stolpen, och den mörkklädda cyklisten högersidan av stolpen.
För att fatta mig kort: Jag tycker inte att den nya lösningen är bra. Men jämfört med den första lösningen, så är den nya den minst dåliga.
För ett par år sedan föreslog jag för kommunen att man kunde sätta upp pollare (ministolpar) vid sidan av en cykelbana på vilken bilar ibland brukar parkera. Jag fick svaret att det inte var aktuellt. Förklaringen var att det är farligt med stolpar i anslutning till cykelbanor. Varför är man inte konsekvent i det säkerhetstänket? Varför anlägga en ny cykelbana rakt "genom" en stolpe?
 
Bild 5 (nedan): Precis vid cykelöverfartens bortre ände finns en brunn. När cykelbanan först var klar, hade man ett brunnslock med springor som gick längsmed cykelöverfarten. Cyklister med tillräckligt smala cykeldäck riskerade att köra ner eller halka till i springorna. Efter andra omgörningen bytte man brunnslock till ett med korslagda springor.
#1 - - Monica F:

Hej Jag måste börja med att säga att jag tycker om att läsa din blogg, mycket bra tänk om de cykelvägar vi cyklister måste hålla tillgodo med. Du har aldrig funderat på att ta en cykeltur från Kruthusgatan, via Partihandelsgatan, Waterloogatan, Gamlestaden, Kvibergsgatan, Utbyleden till Partille, på den sträckan kan du hitta underlag till din blogg så att du klarar den närmsat veckan. I vilket fall som helst tack för en bra blogg :-) Monica

Svar: Hejsan! Tack! Kul att du gillar min blogg. :) (ursäkta mitt sena svar) Det händer nån gång om året att jag cyklar på Kruthusgatan. Har nog film därifrån nånstans. Jag har även korsat Falutorgsmotet ibland men fortsatt mot Olskrokshållet, inte Partihandelsgatan. Waterloogatan cyklar jag på 1-3 gånger i veckan beroende på vart jag ska efter jobbet. Artillerigatan/Kvibergsvägen mot Utby cyklar jag ett par gånger om året. Jag har filmat dessa gator och har en del jag kan göra bloggfilm av därifrån. ;) Senast jag cyklade till Utby för två veckor sedan så cyklade jag ner i ett 15 cm djupt hål på cykelbanan. Hann inte upptäcka hålet i tid.
Gbgcyklaren

#2 - - Robert:

Det handlar nog mycket om beteenden. Man borde kunna se att man ej bör stanna i en korsning.

Väghållarna kan dock göra det mycket tydligare.

Ex, en stopplinje längre bak. Samt extra signaler, så att man ej behöver stå nästan framför den enda signaler för att se signalläget.

Samma sak vid en korsning med körbanorna. Själv stannar jag alltid bilen innan korsningarna om det är kö. Så att de som kommer ifrån höger har en chans att komma fram, om det inte är huvudled, så bör man ju ej blockera korsningar.

Konstigt att de ej har riktiga planer vid cykelbygge? Behövs det inga upphandlingar då?

#3 - - Robert:

En cykelväg korsning som jag har tyckt varit obehaglig. Är om man kommer på vid cykelbanan vid Guldhetsgatan och ska in på medicinaregatan.

Kommer man uppifrån att stå så att det lätt blir kö över cykelöverfarten. Kommer man istället ifrån andra hållet, så kommer man att få stå och vänta på att svänga vänster.

De som ställer cykeln vid stopplinjen blockerar allt.

https://www.google.com/maps/preview#!data=!1m8!1m3!1d3!2d11.964151!3d57.685042!2m2!1f196.22!2f77.42!4f75!2m4!1e1!2m2!1sdJSG9kwdprDwSueqHBvctw!2e0&fid=5

Det blir ofta lång väntan, för att spårvagnarna ofta tar cykelsignalens tid.

Svar: Jag kan knappt minnas om jag korsat Guldhedsgatan där någon gång (väldigt sällan i alla fall). Men jag läste din kommentar (antar att det var din ;) ) på Trafikistans inlägg om "Kobbarnas röda väg", där du skrev att du fick vänta runt 20 minuter på grönt i den korsningen. Hade varit intressant att visa en 20 minuter lång film från en och samma rödljusintervall.
Gbgcyklaren