I den här filmen har jag begett mig till Mölndal - Göteborgs grannkommun i söder. Filmen tar dock inte upp Mölndalsvägen/Göteborgsvägen som får ett eget blogginlägg senare. Filmen i sig förklarar en del, men läs gärna hela blogginlägget också - återigen ett ganska långt sådant.
Korsningen vid Gamla Torget på Kvarnbygatan
Första klippet är från korsningen vid Gamla Torget på Kvarnbygatan vid Mölndals Kråka. Kvarnbygatan leder upp mot Pixbo och vidare mot bland annat Gunnebo Slott och Råda Säteri. Korsningen är extremt tajt utformad för cyklister och gångtrafikanter. För att gångtrafikanterna ska komma till övergångsstället på "korrekt" sätt måste de ta sig igenom en fem centimeter bred passage mellan cykeltrafikljuset och ett hus. Övergångsstället ligger runt hörnet av huset. Man är alltid beredd på att något kan dyka upp i korsningen.
Fortsätter man upp i backen på Norra Forsåkaregatan och Rygatan hänvisas cyklister till trottoaren. Men som cyklist får man sig en oväntad överraskning längre fram.
Cykelbanor som slutar tvärt
Cyklister möter ibland cykelbanor som slutar tvärt, eller där det är otydligt vart de går vidare. Cykelbanorna som ansluter till en rondell i närheten av Mölndals bro (vid brandstationen) är inte utmarkerade runt själva rondellen. Där finns enbart övergångsställe och inga cykelöverfarter. Visserligen får man cykla på övergångsställen om man väjer för gångtrafikanter och bilister. Det är alltså lagligt men ser inte snyggt ut och kan bidra till att cyklisters rykte försämras. Det hela blir rätt otydligt. Kanske cyklingen inte hade någon framträdande roll när man formgav trafikflödet här. Runt en kilometer bort, på Pixbovägen, hade man också målat zebraränder över hela övergångsställe. I efterhand har en tredjedel av zebrarändernas längder "suddats" bort vilket gör att den utsuddade delen kan tolkas som en cykelöverfart. Kom man på att här även gick en cykelbana? Eller var det kanske bara en gångbana från början, och att man bestämde sig för att även flytta dit cyklisterna? Cykelöverfarten som "suddades fram" är visserligen för smal för dubbelriktad cykeltrafik.
Sega gatuarbeten på cykelbanor
Förra året skrev jag om en cykelbana i Göteborg som låg uppgrävd utan åtgärd i ett halvår. Göteborgs-Posten gjorde en helsidesartikel om det. Längs Järnvägsgatan i Mölndal filmade jag ett gatuarbete som pågick i ett par veckor på både bilvägen och cykel/gångbanan. När bilvägen var asfalterad efter cirka en månad, så tog det ytterligare två månader innan cykelbanan var lagad. Där var i stället ett grusfyllt schackt. Med tiden bildades stora vattenfyllda hål. En tid efter att cykelbanan lagats, hade det lagade området satt sig och sjunkit någon centimeter.
Cykelbana på Flöjelbergsgatan?
Flöjelbergsgatan är en lång rätt så rak sträcka som går genom ett industriområde i Mölndal. Den går parallellt med Göteborgsvägen (Mölndalsvägen) och är ett bra alternativ om man vill slippa cykelbanorna på Göteborgsvägen. Enligt Mölndals kommun verkar det som att man inom en snar framtid ska bygga en dubbelriktad gång- och cykelbana längs hela Flöjelbergsgatan. Tidigare har cyklister kunnat cykla längs vägkanten/vägrenen. Cykelbanor är tyvärr ofta krokiga med hinder såsom bilutfarter, försänkningar i marken, olika markmaterial med risk för sättningar, busshållplatser, buskar, trädalléer, parkeringsplatser med mera.
Något av det viktigaste för cyklister är flödet i cyklingen, som bloggen Kalle Cyklar skrev om häromdagen. Som cyklist vill man inte behöva stanna i onödan eller svänga runt busshållplatser och parkeringsfickor. Byggs Flöjelbergsgatan om och får cykelbana finns risken att man som cyklist utsätts för flera av de hinder som nämns ovan. Flöjelbergsgatan består av flera korsande gator och utfarter. Det händer inte så sällan att bilister som väntar på att svänga ut på en större väg tyvärr blockerar cykelbanan om en sådan går parallellt med den större vägen. Att stanna på och blockera cykelbanor är dessutom olagligt (en polisman har i en chat hos Sydsvenskan dock påpekat att det är "ofrånkomligt på en del ställen där sikten är så dålig att man måste köra långt fram i korsningen för att se om det är klart. Men egentligen är det inte tillåtet."). Längs Flöjelbergsgatan finns även minst tre busshållplatser i vardera riktning på gatan. Cykelbanan tvingas antingen gå i en kurva runt busshållplatsen, eller så används själva cykelbanan som hållplats (vilket det redan finns exempel lite längre söderut).
På Flöjelbergsgatan gäller hastighetsgränsen 50 km/h, men jag har blivit omkörd av bilar som kört i uppskattningsvis 90 km/h. För ett par dagar sedan körde en bil om mig på fel sida om en refug istället för att vänta tills vi båda hade passerat refugen. Att anlägga gång- och cykelbana längs gatan är, enligt Mölndals kommun, bland annat ett sätt att dämpa bilisters hastighet eftersom körbanan görs smalare.
Flöjelbergsbron
I höstas reparerades Flöjelbergsbron som går över E6:an och Mölndalsån. Under arbetet var bron avstängd för cyklister och tidvis även för gående. Bilister kunde fortfarande köra över bron med hjälp av trafikljus som släppte fram en körriktning i taget. Jag och andra cyklister ignorerade visserligen "cyklingsförbudet" och cyklade över bron ändå. Var man tillräckligt snabbt kunde man komma över bron ungefär lika snabbt som bilarna framför (se exempel i filmen). Göteborgs-Posten skrev om cyklister som fick omvägar på upp emot 2,5 km till sina jobb.
Den cirka 1 till 1,5 meter smala gångbanan på bron breddades med ytterligare någon halvmeter för att bli gång- och cykelbana. För ett år sedan mailade jag Mölndals kommun om bron, och i sitt svar skrev kommunen bland annat att "På bron kommer gång- och cykelvägen tyvärr bli ganska smal, men så länge inte två cyklister och en gående möts samtidigt så ska det fungera hyggligt."
Kommunen skrev även om den planerade cykelbanan på Flöjelbergsgatan att "[Gatan] kommer då blir smalare och cykelvägen innebär att det inte blir så mycket "landsvägskaraktär" som idag." Anledningen till att jag ibland cyklar på Flöjelbergsgatan är just för att slippa cykelbanorna på Göteborgsvägen/Mölndalsvägen.
Cykelbaneutbyggnad kan missgynna landsvägscyklister
På landsvägarna kring Delsjön, Gunnebo Slott och Råda (Mölndals, Göteborgs och Härrydas kommuner) finns flera cykelbanor och just nu bygger man ännu fler. Cykelbanor är lämpligt för vissa cyklister. Men för landsvägscyklister är krokiga gemensamma gång- och cykelbanor med utfarter, försänkningar, hållplatser, skyltar, buskar etc inte lika lämpliga. Eller ska klungor med landsvägscyklister som cyklar i 25-40 km/h dela samma smala gång- och cykelbana med exempelvis barnfamiljer som går eller cyklar i 5-15 km/h?
Det största hindret är lagstiftningen som säger att cyklister ska använda cykelbana om sådan finns (med ett fåtal undantag). Med andra ord bör man skynda på en lagförändring som tillåter cyklister att välja körbanan om det lämpar sig bättre, även om det finns en cykelbana intill. Det gör cyklingen attraktivare för fler. Cykelbanetvång är snarare att göra en del cyklister en björntjänst. Själv cyklar jag på mountainbike, inte på racer- eller crosscykel. Men jag hade ändå gärna fått välja att cykla på körbanan istället för cykelbanan vid många tillfällen.
SCAFT
SCAFT är en trafiksepareringsmodell utvecklat vid Chalmers under 1960-talet. Tanken var bland annat att bilister inte skulle störas av gående och cyklister (och vice versa) genom att anlägga tunnlar och broar istället för plankorsningar. Modellen har kritiserats för att skapa oattraktiva och otrygga miljöer. Strax söder om Mölndals centrum finns ett exempel på SCAFT-utformning, en onödig trafikseparering där cyklister och gående tvingas ner längs långa ramper för att i en mörk tunnel korsa en lokalgata (!) till E6:an. Denna syns i slutet av filmen. Läs även Yimbys artikel om SCAFT-tänkandet: SCAFT – När huvudena inte satt på rätt skaft!.
Det jag påpekat i det här blogginlägget och i den här filmen rör ett begränsat område i och kring Mölndal. Det finns mer att utforska, och jag har en hel de Mölndalsklipp i "filmarkivet" som inte fick plats i den här filmen. Här kommer så till slut filmen.
#1 - - Trafikistan:

Vid 0:37 kommer en gående på övergångsstället vid Gamla Torget. Från hans perspektiv har man klarat av trafiken och kommit i mål när man lämnat sista zebraranden. Den trygga gångbanan tar emot, man kan koppla av, kantstenen svänger inbjudande liksom för att bredda famnen.

Om det då kommer en cykel blir man kanske irriterad över "alla dessa trottoarcyklare". Men går man vidare i riktning mot kameran, möter man efter ett par meter plötsligt en cykelsymbol, den enda på en lång sträcka verkar det som. Oj! Man har alltså hamnat fel! Hur gick det till? Är det inte gångbana här?

Varför markerar kommunen inte gc om det är vad de menar? På detta sätt lär man bara ut att cykelsymboler inte betyder något viktigt. Man låter ett pregnant uttrycksmedel förlora sin mening.

Det är trångt om saligheten i Mölndals kråka. Jag tycker inte att arrangemanget här fungerar. Spontant skulle jag samlokalisera cykel- och biltrafik efter hållplatsen med en cykelbox vid ljussignalen. Cyklarna måste flyttas ut från det skymda hörnet men inte klämmas av svängande bilar. Gående måste ha ett målområde efter övergångsstället som inte luras och byter skepnad från trottoar till cykelbana precis där.

En variant vore att göra om platsen till shared space à la Skvallertorget i Norrköping. Där möts alla i gångfart på lika villkor. Då behövs ingen refug mitt i gatan utan alla fordon kan tvingas längre bort från det skymda hörnet innan de kommer fram dit.

Svar: I höjd med cykelsymbolen på marken (0:24) syns även en blå 30-skylt. På baksidan av den finns en blå gång/cykelbana-skylt. Den skylten kan man se 2:52 in i filmen. Det går en busslinje som svänger i den här korsningen (som gör samma sväng som jag gör i början av filmen). Bussarna kräver viss svängradie just där. Vad jag hört så ska det byggas en bussfil. Funderar på hur man ska få plats med det. Mitt i gatan finns visserligen en rätt så bred refug (den som killen går över vid 0:37).
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

Jag skickade just följande fråga till Mölndals stad via deras webbformulär:

Gbgcyklaren har just filmat cykling i Mölndal. Filmen finns på http://gbgcyklaren.com/2013/may/film-molndal-cyklist-var-god-anvand-trappan.html . Jag vill fråga om två av de platser han behandlar:

1 - Gamla Torget: Läs min kommentar (=Trafikistan), ge bakgrunden till aktuell utforming och kommentera mina synpunkter.

2 - Rygatan: Se filmen vid 3:08-4:32 och förklara varför cyklar leds fram till överraskningen vid 3:53. Lagen kräver ju att man väljer cykelbana om sådan finns, men då blir man fångad som i en säck.

Svara helst direkt på bloggen så når ni flera intresserade samtidigt.

#3 - - Ulf Bredby, Mölndals stad:

Hej
Tack för synpunkterna som kommer fram i bloggen och i filmen. Några kommentarer:

Cykelbanan vid Gamla torget är för trång och sikten runt hushörnet är dålig, det råder det inget tvivel om. Jag har inte jobbat på kommunen så länge att jag kan svara på varför man inte gjorde mittrefugen mindre och skapade mer plats och gående och cyklar just vid hörnet.
Det stämmer att det planeras byggas ett busskörfält i riktning nerför Kvarnbygatan, under 2014. Men trots den plats det tar, finns möjligheter att i samma veva ta mer yta än idag till gång och cykel vid hushörnet, eftersom busskörfältet. Vi har så pass mycket bredd i körfälten och i mittrefugen. Någon tillfällig åtgärd innan busskörfältet byggs är dock svår att motivera, eftersom det inte går att göra någon enkel åtgärd som gör det hela bättre. Vi kommer dock titta på om det går att montera en spegel som kan hjälpa till att se om någon kommer runt hörnet.

Gång och cykelbanan längs Rygatan har framför allt funktionen att ta hand om cyklister som bor längs denna cykelbana. Man kan även använda den om man vill in i Kvarnbyn, men då får man (som ni noterat) leda cykeln uppför några trappor, vilket föranledde skylten. Men jag håller med om att det känns galet att skylta med cykelledsskylt uppför dessa trappor skylten är nu nedtagen.

Att lagen säger att man inte får använda körbanan, om cykelbana finns, är enligt min uppfattning inte bra. Frågan togs upp i cykelutredningen, men förslaget är tyvärr att inte ändra lagstiftningen (bortsett från för cyklar med fler hjul än två, samt cyklar som drar cykelkärra). Jag tror att Sveriges kommuner och landsting kritiserat att utredningen inte föreslår ändring av lagen.
I just detta fall så ger dock nuvarande lagstiftning rätt att cykla på körbanan, åtminstone på väg uppför backen. I lagen står nämligen att cyklister får använda körbanan även om det finns cykelbana "om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge". Min tolkning av det är att man får cykla på körbanan om man ska cykla upp för hela backen.

Övergångsställena vid cirkulationen på Järnvägsgatan justerades inte till att bli även cykelöverfarter, när cykelbanorna byggdes på Järnvägsgatan och Nämndemansgatan. Det var en miss. Som du skriver så får man ändå cykla över här, men nuvarande utformning skapar en otydlighet. "Problemet" här är att vi skulle behöva justera refugerna med åtminstone en meter för att få plats med cykelöverfarter, vilket kostar lite pengar. Förutom att umärkningen är otydlig, så tror jag inte att det egentligen är några problem att cykla över här med nuvarande bredd, för så många gående är det väl inte? Men vi tar med oss frågan om vi ska lägga lite pengar på att bredda upp här, i samband med att vi gör en översyn av samtliga övergångsställen i sommar.

Cykelväg längs Flöjelbergsgatan är efterfrågad av många. Min uppfattning är att vi kan locka fler nya cyklister med en separerad cykelväg (där gående och cyklister är separerade), än med exempelvis cykelfält. Sedan kommer det nog alltid finnas en del cyklister som hellre vill välja att cykla i gatan, och låt oss hoppas att lagstiftningen ändras så att detta blir tillåtet.


Svar: Hej Ulf! Ursäkta lite sent svar. Tack för kommentarerna. (Eftersom den här svarsfunktionen inte verkar godta radbrytningar, så skriver jag tre snedställda streck istället när jag byter ämne.) /// Till att börja med så tycker jag det låter positivt att man kan planera in en förändring av GC-banan vid Gamla Torget i samband med bussfilsanläggandet. /// Angående att cykla på körbanan: Jag har läst några av förändringarna som föreslagits i cyklingsutredningen. Att enbart cyklister med breda cyklar och inte cyklister som cyklar snabbt men med smala cyklar ska få använda körbanan känns som en knepig och ologisk tanke. Jag har i utredningens remissvar sett att vissa kritiserat detta. Jag har förresten aldrig cyklat eller lett cykeln uppför trappan eftersom jag aldrig ska den vägen. Sekvensen är med i filmen för att jag hade råkat notera skylten/skyltarna vid något tillfälle. /// Angående cykling på övergångsstället vid rondellen på Järnvägsgatan: Som vi båda nämnde så är det tillåtet att cykla på övergångsställen, men enligt Transportstyrelsen är övergångsstället "tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där". De tre klippen i filmen som är från övergångsstället vid rondellen är med flit valda då inga gående eller korsande bilister är med. Jag har filmexempel med bilister och gående också. Detta får mig lite att tänka på Trafikistan.se:s blogginlägg som tar upp begreppen viljestyrd planering och prognosbaserad planering. Viljestyrd planering - man bygger så som man vill att stan ska utvecklas. Prognosbaserad - man bygger på det sätt som framtiden verkar vara på väg mot. Vill man ha fler cyklister i framtiden, så... /// Flöjelbergsgatan - Vi får se hur det utvecklar sig. Jag antar att det enbart är tänkt med en dubbelriktat cykelbana på den östra sidan om vägen. Längs gatan är det flera lastportar för stora lastbilar. På västra sidan om gatan händer det att lastbilarna behöver blockera gångbanan och även halva gatan (ena körfältet) när de lastar av och på. På östra sidan om gatan ser jag ibland fordon (oftast lastbilar) som parkerar/stannar och blockerar hela gångbanan och vägrenen. Om fordonen fortsätter att parkera/stanna på den tilltänkta nya gc-banan, blir det extra besvärligt för cyklister som cyklar söderut och måste ut på körbanan mot trafiken. /// Annat: Bloggaren Trafikistan har även kommenterat ditt svar på den här sidan. /// Jag nämnde några till saker i mitt blogginlägg samt i mitt mail till dig. I en tidigare film visade jag att grönt ljus för cyklister kan för bilister se ut som om det vore rött. En av korsningarna (där en bilist tutar på mig när jag har grönt) är filmad i korsningen Järnvägsgatan/Gunnebogatan i Mölndal. Min cyklingsriktning är från norr till söder. Bilisten kommer också från norr och ska svänga öster och korsa cykelöverfarten. När jag cyklar där, är jag alltid extra beredd på att väja för bilister som ska korsa cykelöverfarten, eftersom bilister många gånger kan tro att cyklister har rött. När man kommer från väster så finns det ett extra cykeltrafikljus på refugen som underlättar för bilister. Kanske liknande borde sättas upp för bilister som kommer norrut och ska öster? /// I samma korsning som i föregående stycke, nämnde jag i filmen på den här sidan att det är en vit pil på marken som verkar antyda att cykelbanan på Järnvägsgatan är enkelriktad norrut. /// Jag nämnde även i filmen att den stora rondellen i centrum verkar sakna cykelöverfart. Närmaste överfart är 350 m norrut och 650 m söderut om jag mätt rätt (1 km totalt - inga överfarter i absoluta centrum). Kanske också något att se över i framtiden. /// Något helt annat - Jag har läst att Mölndals kommun är en av de kommuner i Sverige som tar bort flest övergångsställen (en tredjedel ska bort av 380 st, enligt SvD). Man kan antingen underlätta för gångtrafikanter med hastighetssäkrade övergångsställen, eller underlätta för bilister med färre störningsmoment i deras framfart. Kanske övergångsställena återkommer i framtiden, men som hastighetssäkrade, och på så vis viljestyra att fler väljer att tex gå istället för att ta bilen till godisaffären 500 meter bort. ;)
Gbgcyklaren

#4 - - Trafikistan:

Tack Ulf för svar!

1 - Gamla Torget: Bra att planerade åtgärder ska ge gc mer utrymme vid hushörnet. Hoppas att kommande lösning också kan åstadkomma separation mellan g och c just där. Jag tror det krävs för att hörnet ska fungera bra.

2 - Rygatan: Håller med om att lagens fras "lämpligare med hänsyn till färdmålets läge" kan ge cyklister stöd för att inte svänga in på den skyltade c-banan. Enda problemet är att det krävs lokalkännedom för att inse att c-banan kommer att bli ett sämre val längre fram. Det är alltså där denna bana börjar som något skulle behövas. En destinationsskylt som anger för vilket mål denna c-bana främst är tänkt skulle få övriga att fortsätta uppför vägen utan att fångas i säcken. För dem som valt c-banan är det bara bra att skyltar styrker att det fortfarande är en c-bana när utformningen ändras och inger tvivel.