Cykelöverfarter kan utformas på många olika sätt. Det verkar saknas en genomgående standard. Vid vissa cykelöverfarter (A) har cyklister väjningsplikt mot bilister och vid andra cykelöverfarter (B) har bilister väjningsplikt mot cyklister. Det brukar sägas att cyklister har väjningsplikt i de flesta fall. Hur det ligger till med det, det vill säga hur fördelningen mellan A och B är, har jag ingen aning om.
När cyklister har grönt ljus i en korsning, så har bilister enligt Trafikförordningen väjningsplikt mot cyklisterna även om bilisten har grönt om inget annat angetts. Ett exempel kan vara när en cyklist och en bilist färdas parallellt och båda har grönt i en korsning, och bilisten ska svänga och korsa cykelöverfarten.
Om det är en obevakad cykelöverfart (alltså utan trafikljus), så har cyklisten oftast väjningsplikt mot korsande bilister oavsett om överfarten ligger i anslutning till ett övergångsställe eller ej. Se nedanstående exempelbild. Två undantag enligt Trafikförordningen är då en bilist svänger i en korsning och ska passera en cykelöverfart samt då en bilist ska köra ut ur en rondell (cirkulationsplats). Då ska bilisten köra långsamt och låta cyklister passera (om inget annat angetts).
Vissa anvisningar gäller före andra anvisningar. Till exempel: En anvisning genom fast sken i en trafiksignal gäller framför en anvisning om stopplikt eller väjningsplikt som meddelas genom ett vägmärke.
Ibland ser man cykelöverfarter som på marken föregås av trekantiga väjningspliktsmärken för bilister. Det kan även finnas en väjningspliktsskylt före cykelöverfarten. Se exempelbild nedan. Detta kan exempelvis förekomma på en gata som ansluter till en huvudled eller vid infarten till en rondell. Här är det lite oklart för mig vad som gäller - jag har hört olika bud.
I en diskussion på ett forum på nätet skrev en person dock att dubbel väjningsplikt gäller. Bilister har väjningsplikt mot cyklister och cyklister har väjningsplikt mot bilister. De båda trafikslagen ska sinsemellan och utifrån rådande trafiksituation komma överens om vem som bör passera först.
Å andra sidan... I två chatsessioner i Sydsvenskan (en från 2008 och en från 2011) kan man tolka en polismans svar på ett par frågor om detta att det enbart är bilisten som har väjningsplikt om det är väjningspliktsmarkeringar på marken eller en väjningspliktsskylt före cykelöverfarten.
Anledningen till att jag skrev det här blogginlägget var för att jag i går längs Munkebäcksgatan noterade ytterligare ett sätt att göra en cykelövefart. En halvsuddig kartbild över korsningen kan ses här. Där en tvärgata anslöt till huvudleden Munkebäcksgatan fanns bilisternas väjningspliktsmärken innanför cykelöverfartsmarkeringarna, alltså de två raderna med kvadratiska vita markeringar. Se bild här under:
Cyklisternas cykelbana övergår i den ljusröda cykelöverfarten. Gångtrafikanteranas trottoar övergår inte i något övergångsställe, utan tycks även den övergå i cykelöverfarten, dock till den gråa delen till vänster om de trekantiga väjningspliktsmärkena. I och med att bilisternas väjningspliktsmärken på marken är markerade inne i cykelöverfarten, ser det ut som att enbart bilister har väjningsplikt mot cyklister i denna korsning. Och att dubbel väjningsplikt inte skulle gälla. Jag minns dock inte om det fanns andra vägmärken utöver de på marken som angav annat.
Hur som helst, som jag nämnde högre uppe så finns det väldigt många olika typer av överfarter och ibland kan det vara svårt att veta vad som gäller. Men huvudsaken är att man anpassar sig och samspelar, oavsett vem som ska väja. Jag väjer ibland för bilister som har väjningsplikt, och jag cyklar ibland på cykelöverfarter när en bilist väntar på att passera trots att jag har väjningsplikt (tex om en bilist ska svänga in på en huvudled eller in i en rondell, och ändå behöver köra långsamt eller stanna tills kusten är klar).
Enligt Transportstyrelsen är en cykelöverfart ”en del av en väg som är avsedd att användas av cyklande eller förare av moped klass II för att korsa en körbana eller en cykelbana. Cykelöverfart anges med vägmarkering.” Vägmarkeringar för cykelöverfart anges med vita kvadratiska märken. Ibland ser man överfarter utan dessa märken - vad dessa är för något eller kallas vet jag inte. Ibland kan man se cykelfält som markeras med vita sträckade linjer. Ibland fortsätter en cykelbana utan att övergå i en överfart förbi exempelvis en garageutfart och är inte nödvändigtvis markerat på något speciellt sätt.
Cykelexperten Krister Isaksson skrev i dag ett blogginlägg under rubriken Världsledande expert – bryt mot trafikreglerna, det är säkrast så!
Jag skrev mer om reglerna som står i Trafikförordningen angående cykelöverfarter och väjningsplikter i mitt film-blogginlägg med rubriken Grönt ljus för cyklister kan se ut som rött för bilister.
#1 - - Krister Isaksson:

Rekommenderar att du/ni studerar handboken Cykeln i staden s 13-15. Finner den här: http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Bygga/Handbocker/Cykelhandbocker-/

Detta är en djungel där lagtexten är tämligen klar o tydlig men detta återspeglas sällan av utformningen. Och en mycket viktig sak du inte tar upp är vad den lokala trafikföreskriften säger (LTF)när det gäller väjningsskylt, målning, cykelöverfart och placering.

Svar: Tack för klommentaren och länktipset. Jag har kikat i lokala trafikföreskrifter för Göteborg vid ett tillfälle för någonting annat. Det är sant att det kanske finns tydligare info där. Undrar hur många som går igenom LTF.
Gbgcyklaren

#2 - - Ola Kvarnbo:

Jag upplever att blister ofta väljer att stanna och lämna cyklister företräde på cykelöverfarter. Jag räknar aldrig med att dom gör det, men de bilistersom stannar får alltid en glad hälsning från mig, för visad hänsyn!

Svar: Jag ger inte alltid men rätt så ofta en vink till bilister som låter mig passera trots att jag har väjningsplikt. ;)
Gbgcyklaren

#3 - - Krister Isaksson:

Min poäng var snarare att inte ens LTF:en som kommunen utfärdar är konsekvent och följer/stödjer utformningen. Tex sitter väjningsskylt + målning INNAN cykelöverfarten måste LTF:en skrivas på så sätt att den även omfattar cykelöverfarten, det görs sällan. Och även om den gör det och kommunen väljer att måla cykelöverfart så kvarstår cyklistens väjningsplikt! Dubbelväjning! Bra va?

Svar: Okej! Trafikistan skrev i sina kommentarer här nedan litegrann om LTF:er i Göteborg samt om dubbel väjningsplikt.
Gbgcyklaren

#4 - - Trafikistan:

Jag både upplever och agerar precis som Ola Kvarnbo i samspelet med bilister.

Att vara laglydig trafikant i ett land där varje stad har tusentals egna trafikföreskrifter låter fullständigt omöjligt. Ett steg bakåt jämfört med medeltidens landskapslagar kan man tycka. Av Göteborgs 7200 LTF sägs lyckligtvis alla utom 13 vara skyltade. Skyltar går att följa. Men om det nu är som Krister säger att LTF och skyltning/målning inte alltid stämmer överens, verkar det inte rimligt att trafikanten ska ha alla LTF i huvudet och agera enligt dem istället för enligt skyltningen. Nog måste väl trafikanten följa skyltningen medan kommunen ansvarar för att den stämmer med deras LTF?

#5 - - Trafikistan:

Angående enkel eller dubbel väjningsplikt ser jag tre varianter.

Enkel väjningsplikt: Om du har väjningsplikt så har jag fritt fram. Så tänker nog många i praktiken oavsett vad som gäller. GC som ser att korsande bilar har rött tänker ofta så även när de har rött själva.

Prioriterad väjningsplikt: Du har väjningsplikt men jag får bara utnyttja den om jag ser att du verkligen uppfyller din plikt. Så här är många lagar skrivna. Jag anser att det ofta är motiverat av att vi människor kan fela, att vissa fall är svårbedömda och att parterna inte alltid ser situationen likadant. De gånger jag själv slinter är jag mycket tacksam att den andre varit beredd.

Dubbel väjningsplikt: Båda har samma krav på hänsyn. Det kan vara bra på speciella platser, t.ex. "shared space" typ Skvallertorget i Norrköping. Men det gör inte vanlig trafik smidig. Man måste ständigt förhandla och lagen låter dem som visar minst hänsyn vinna. Min lag, min lag, varför har du övergivit mig?

#6 - - Robert:

Man kan säga att det finns väjningsplit vid samtliga cykelöverfarter, då cyklister ska ta hänsyn till fordonen på körbanan, och endast köra ut om det är säkert.

LTF brukar jag kontrollera lite i när jag ska parkera ibland. Lugnare att kontrollera innan vilka tider man kan parkera på en viss gata och så.

Jag litar dock ej på dem som innefattar cykelöverfarterna, har sett en del föreskrifter som innefattar cykelöverfarten, men skyltningen visar annat, och tvärt om. Troligvist så behövs väl ingen LTF vid cykelöverfart/övergångställe. Det kan ju då antalgigen bli lätt så att någon målar om gatan fel, om dokumentationen inte är tydlig.

Men jag tror det finns förslag i nya utredningen om att cykelöverfart skulle komma med i LTF, samt få ett vägmärke. Kommunen tyckte dock att det skulle bli dyrt.

Personligen så skulle jag vilja se att en del cykelstråk blir som en cykel-huvudled. Det räcker långt och väl.

Det är ju aningen störande att när man cyklar till jobbet, så använder man utfartsregeln kanske 70 gånger.

Medan om jag tar bilen, så är det en utfartsregel, när jag lämnar parkeringen. Sedan mest huvudled och en del högerregelskorsningar.

Oavsätt om jag har bilen eller cykeln, så brukar jag sakta ner innan överfarterna och sedan passera när det är luckor.

#7 - - Mikael Bengtsson:

Som jag har tolkat trafikförordningen gäller 2 kap 2§ att en anvisning gäller före en regel och har antagit att det även gäller cyklister. Dvs finns det en skyltad anvisning före cykelöverfarten för bilisten att denne har väjningsplikt gäller det framför regeln att cyklisten har väjningsplikt. På samma sätt som att regeln om väjningsplikt mot fordon som kommer från höger inte gäller om fordonet från höger har en anvisning (väjningsplikt, stopplikt, etc) som säger något annat.
Men det kanske finns olika sätt att tolka det på, cyklister räknas ju generellt bara som fordonsförare när det missgynnar dem känns det som...

Svar: Jag funderade på detta i ett forum på nätet också. En person skrev dock att väjningspliktsskylten/märkena för den korsande bilisten enbart är vända mot/synliga för bilisten och inte till cyklisten och därmed inte påverkar cyklistens väjningsplikt. Visserligen är ju väjningspliktssylt/märken utformade så att man ser att det är väjningsplikt även från andra håll (skylten är ju en upp-och-ner-vänd tom varningsskylt). Samma sak med stoppskyltar som ju är åttakantiga, och därmed går att identifiera bakifrån.
Gbgcyklaren

#8 - - Trafikistan:

Tänkvärt, Mikael! Både första och andra stycket.

#9 - - Mikael Bengtsson:

Fast det skulle ju även innebära att jag även som bilist skulle ha väjningsplikt mot ett fordon från höger som har skyltad väjningsplikt om inte "min väg" är skyltad som huvudled.
Och det har jag svårt att tro att någon skulle påstå...

Svar: Jag tror det kan vara så att om man cyklar på en cykelöverfart så kan det vara dubbel väjningsplikt enligt det jag läste i forumet jag nämnde ovan. Cyklar man i en cykelfil eller på körbanan gäller ju högerregel eller huvudled eller väjningspliktsskyltar etc som vanligt, skulle jag gissa.
Gbgcyklaren

#10 - - Anonym:

Bra skrivet, finns alltid någon bilist som tutar eller skriker när man har grönt ljus på cykelöverfart och de med har och svänger in, de verkar inte fatta att båda har grönt. Hoppas en del av dem läser din text.

#11 - - RobinEH:

Jag är ingen regelbunden följare av din blogg, så det är möjligt att detta redan tagits upp. Men enligt förordning 2014:1035 så har förare numer väjningsplikt gentemot cyklister som korsar en cykelöverfart, således gäller dubbel väjningsplikt inte enbart vid sväng i korsning eller utfart ur cirkulationsplats.

Trafikförordningen kap. 3 paragraf 61a
"Vid en cykelöverfart har en förare väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten"

Svar: Ska jag vara ärlig så minns jag inte om jag tagit upp de nya reglerna med än bara lite kortfattat. Man bör dock nämna att alla de gamla cykelöverfarterna bytte namn till "cykelpassager" den 1 september 2014. Vid cykelpassagerna gäller samma trafikregler som vid de gamla cykelöverfarterna, bortsett från att cyklister nu även måste sänka hastigheten innan de cyklar ut på cykelpassagen. De nya cykelöverfarterna markeras ut med vägmärket B8 (Herr Gårman på cykel) samt hajtänder för bilister. Antalet nya cykelöverfarter i Sverige i dag går nog tyvärr att räkna på en hand.
Gbgcyklaren