Dags för en titt på hur det ser ut på Kanaltorgsgatan. Fem gånger tidigare har jag bloggat om den nya cykelbanan och stolpen som står på den:
1. FILM: Kanaltorgsgatans nya cykelbana - Och kurvan runt stolpen
2. Nya cykelbanan på Kanaltorgsgatan görs om redan nu?
3. FILM: Kanaltorgsgatan del 2
4. GP om stolpen under Göta Älvbron - Och lite om stolpar vid Liseberg
5. Kanaltorgsgatan måndagen den 9 september
Jag var på Bokmässan i helgen och lyssnade på GP:s debatt om cykling i stan. En representant från kommunen berättade bland annat att man just nu prioriterar cykling i centrala stan. Läs lite mer om bokmässedebatten i mitt föregående blogginlägg.
När jag cyklade förbi på Kanaltorgsgatan i dag (tisdag 1 september) så hade man till slut ritat vita linjer och symboler på marken. Tanken är att cyklister från mitt håll ska cykla till höger om stolpen som står mitt på cykelbanan. Mötande cyklister ska cykla till vänster om stolpen.
Samma blå påbudsmärke sitter kvar på stolpen (röd pil på bilden nedan). Påbudsmärket visar som tidigare att alla cyklister ska cykla till vänster och att gångtrafikanter ska gå till höger. Vid första anblicken ser det ut som att det blå påbudsmärket förbjuder cykling till höger om stolpen. Men påbudsmärket behöver dock inte vara placerat precis i skiljelinjen mellan cykelbana och gångbana, även om det hade gjort det tydligare.
Påbudsmärken fungerar även som förbudsmärken på så vis att de tillåter viss typ av trafik medan all annan trafik är förbjuden. Vägmarkeringar på marken används för att reglera, varna eller vägleda trafikanter. Klicka på bilden för större. (Blogginlägget fortsätter under bilden.)
 
De röda linjerna i bilden här under visar hur cykelöverfarten och övergångsstället låg placerade före ombyggnationen. Man ser rester från den gamla rödmålade överfarten och de bortskrapade zebralinjerna. Klicka på bilden för större.
Vid ombyggnationen av området flyttades cykelöverfart och övergångsställe åt höger, vilket ledde till att stolpen som tidigare stod bredvid cykelbanan nu står mitt i cykelbanan. Antag att det istället hade varit bilkörbanorna som hade flyttats längre åt höger (dit cykelbanan nu är). Hade man låtit stolpen stå kvar då också? Kanske det, som bilist har man ju en ratt man kan svänga med, så det är bara att svänga runt.
 
Följande bild visar hur jag antar att de generella färdbanorna för cyklister ser ut. Den gröna linjen visar hur jag är på väg att cykla just nu. Den blå linjen visar mötande cyklisters bana. De röda strecken visar ungefär hur cyklister måste luta i kurvorna. Mötande cyklister får inte cykla för nära stolpen så att de kolliderar med den när de lutar. Klicka för större.
 
Som trafikant tar man gärna rakaste vägen. Den blå och gröna linjen i bilden ovan visar hur cyklister kanske försöker göra så mjuka kurvor som möjligt kring stolpen. I och med att cykelbanan gör en tvär kurva, så gör även gångbanan det. Skulle gående som kommer bortifrån i bilden gå rakt fram, skulle de hamna i cykelbanan. Kanske skulle kunna inträffa om gångtrafikanten är ouppmärksam.
Bilden nedan visar att cykelbanans raka förlängning bortåt går in i gångbanan och vice versa. Klicka för större.
Man bygger bitvis okej cykelbanor. Men när man kommer till en korsning och ska dra cykelbanan över vägen verkar man ibland bli förvirrad och vet varken ut eller in hur man ska bygga överfarten. Ingen standard. Det får bli lite som det blir. Så länge stolpen står mitt i cykelbanan, och cykelbanan gör den onödigt tvära kurvan, får ombyggnationen underkänt. Cyklister verkar inte vara prioriterade på den här platsen.
 
Liknande exempel: Vid Korsvägen målades nyligen vita linjer (röd pil i nedanstående bild) kring en cykelbana. Kanske för att minska risken att gående skulle gå på cykelöverfarten. Jag hoppades att det skulle ge effekt, men det hjälpte föga. Trafikistan.se har skrivit om just denna cykelöverfart. En annan sak jag noterade var att stenkanten vid den gula pilen var nedsänkt. Varför det? Extra mycket blålera under stenkanten? Eller är den avsedd för cyklister? Eller rullstolsburna och barnvagnsförare som vill komma ut på cykelbanan? Eventuellt eldrivna rullstolar som jag tror kan/ska framföras på cykelbanor. Annars brukar dessa nedsänkningar ligga mot den korsande bilvägen, och inte mot den parallellgående cykelbanan. Klicka för större.
#1 - - Erik Sandblom:

Bra skrivet.

Jag cyklar mer och mer bland bilisterna istället. Där kan jag räkna med rimligt breda körbanor och rimliga svängradier. Jag kan berömma trafikkontoret för farthindren, de dämpar takten så det blir lite cykelvänligare.

Hoppas inte bilisterna inte blir arga på mig, men hittils är i princip alla bilister snälla mot mig.

Svar: Tack! Jag cyklar också mer och mer bland bilarna. Tex Södra Vägen förbi Heden (om det inte kommer massa bussar). Jag håller på att testa skillnaden mellan körbana och cykelbana längs Linnégatan och ska göra blogginlägg+film om det längre fram.
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

Jag tror att det bästa hade varit att lägga cykelöverfarten snett så att den landade där gamla överfarten var. Då hade cyklar och gående passerat på var sin sida stolpen, det hade inte blivit några tvära kurvor och cyklister hade sett högersvängande bilar lite bättre tack vare annan vinkel. Då hade man inte heller behövt flytta det trafikljus för cyklister som syns i bilderna, vilket man gjorde inför den kortlivade lösningen. När det sedan krävdes ett fix, var det för dyrt att flytta tillbaks trafikljuset. Tänk om vi hade upptäckt problemet innan man började gräva.

Att den målade linjen vid Korsvägen inte fungerar tror jag beror på att gångvägen uppifrån Universeum fortfarande riktar de gående rakt ner mot cykelöverfarten. Det är så den gående i bilden måste ha kommit dit. I mitt förslag var gångvägen ändrad så att den bara siktade på övergångsstället. För att gå som tjejen i bilden gör, hade man då först behövt gå på ett stycke gräsmatta. Se mitt förslag i http://trafikistan.se/overfart-for-blandtrafik/ .

Svar: Angående snedställd cykelöverfart som vi båda föreslagit... Vi vet ju inte säkert om detta varit ett alternativ som kommunen hade. Antag att det var så, skulle det ha valts bort av andra säkerhetsskäl. T ex att man tror att cyklister österifrån kanske inte skulle följa den sneda överfarten, utan cykla rakt och där med hamna mot biltrafiken. Jag tror risken är ganska liten, men som du påpekade en annan gång angående den nya korsningen Avenyn/Allén söderut: kommunen verkade i det fallet hellre göra det lite krångligt, än att lita på att cyklister och bilister kan samsas om samma yta. (Jag minns inte exakt hur du formulerade det.) // Linjen vid Korsvägen: Jag tror det förslag är mycket bättre, i alla fall om gående kommer från Liseberg/Universeum.
Gbgcyklaren

#3 - - noname:

Cyklade (för första gången med den nya lösningen) igår kväll under götaälvbron i samma riktning som dina bilder visar och blev lätt perplex. Svängar, stolpar, rödljus och gasglada bilister överallt (samt en uteliggare som sökt skydd från regnet). Slutade med att jag lämnade cykelbanan därhän och valde att cykla på fotgängarnas sida där det var brett och utan hinder. (Var ju ändå ingen annan än jag ute i regnet.) Tänkte då spontant att här har komunpolitikerna varit i farten och så trillar man in här idag (via happymtb.org) och får det bekräftat. =P

Svar: Hej! (lite sent svar från mig) Så länge stolpen står kvar där så är det inte godkänt för mig. Angående gasgladhet: Jag har särskilt sett en del busschaufförer som gasat mot gult och färskrött österut på Kanaltorgsgatan. Kul att du hittade hit. :)
Gbgcyklaren